Hjortronparfait på en spegel av hjortron

Hjortronparfait på en spegel av hjortron
Foto: Tv4

Hjortronparfait på en spegel av hjortron

Av: Amus - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

20 m + tid i frys

Hjortronparfait på en spegel av hjortron toppad med torkade hjortron är en rikitgt lyxig dessert.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Glass

  • 3 äggulor
  • 4 msk florsocker (sockermängden bör minskas med 1-2 msk om man har sylt)
  • 400 g hjortronsylt (eller 250 g färska/frysta)
  • 2,5 dl vispgrädde

Getostpuff

  • 1 förp fryst smördeg
  • 1 förp getost
  • salt
  • ägg, uppvispat

Servering

  • hjortronsirap (eller honung)
  • hjortron, torkade (kan uteslutas)

Gör så här

Glass

  1. Vispa äggulor med florsocker.
  2. Vispa grädden till konsistens av filmjölk. Blanda ner hjortron i äggulorna och vänd sedan ner grädden i blandningen. Häll i portionsformar (gärna silikonform) och frys minst 3 timmar. Ta fram ur frysen 10 min innan servering.

Getostpuff

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ta bort ”skalet” på getosten och mosa osten i en bunke, salta.
  4. Stansa ut rundlar ur smördegen (eller om du köpt små kvadratiska smördegsplattor använd dem) och fyll med en bit getost.
  5. Stäng sedan som en halvmåne eller som en trekant. Tryck till med gaffel så det blir en tät förslutning runt kanten.
  6. Pensla puffarna med uppvispat ägg och låt gå i ugnen tills puffarna är gyllenbruna, cirka 10 min.

Servering

  1. Servera puffarna med glassen, hjortronsirap och torkade hjortron.