En enkel men väldigt smakrik pastarätt med bland annat färsk grön sparris, rostad mandel, vitt vin och hetta från chili.
Se Jennie Walldén laga receptet
Ingredienser
400 g pasta
1,5 dl sötmandel
4 msk olivolja
2 klyftor vitlök, skivade
chiliflakes (anpassa mängd efter hur hett du vill ha det)
5 sardeller
250 g grön sparris, i munsstora bitar
10 babyplommontomater
0,5 dl torrt vitt vin
75 g parmesanost, riven
0,5 citron, finrivet skal och några droppar saft (ekologisk)
1 knippe färsk persilja, finhackad och några blad sparade
salt
Gör så här
Koka pastan till al dente, ca 1 minut kortare än vad som står på förpackningen. Spara 3 dl av pastavattnet och låt pastan rinna av i durkslag.
Rosta mandeln i torr panna till den fått fin färg. Lägg över på ett fat att svalna, grovhacka sen. Låt stå.
Stek vitlök och chiliflakes på medelvärme i olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i sparris och tomater efter ca 1-2 minuter och låt steka tills sparrisen mjuknar lite men fortfarande är spänstig.
Tillsätt sardeller och mosa lätt med en gaffel, rör om.
Häll på vinet och låt puttra i 2 minuter.
Lägg i den kokta pastan tillsammans med riven parmesan och pastavatten, börja med 1 dl och rör om till pastan blir krämig. Tillsätt ev mer pastavatten om det blir torrt.
Låt pastan gå i pannan i 1 minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Dra av pannan från värmen.
Riv på lite citronzest och några droppar citronsaft. Toppa med mandel och persiljeblad. Servera genast!