Het köttgryta med tortillabröd

35 m + 3 h
4
Het köttgryta med tortillabröd
Foto: TV4

Kryddig högrevsgryta med tomat, jalapeños och lime.

Dryckestips:
Öl, mexikanskt, typ SOL eller liknande
Rött vin Seghesio 22562
Vitt vin Kloster Eberach Pinot gris 2192

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

4 april 2016
Visa mer
35 m + 3 h
4

Du behöver

  • 1 kg högrev
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1-2 jalapeño, urkärnad och hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad chili
  • 1 msk anchochilipulver
  • 0,5 msk mald spiskummin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk oxfond
  • 800 g hela körsbärstomater
  • 1,5 msk pressad limejuice
  • 140 g bacon
  • 1 msk maizena + vatten
  • 800 g stora vita bönor
  • 1 nypa strösocker
  • 1-2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl färska örter, finhackade

Tillbehör

  • 4 g mjuka tortillas eller 100 g nachochips
  • 3 dl gräddfil
  • 2 saltgurkor, i stavar

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär i kuber. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka jalapeñon.
  2. Krydda köttet med salt och bryn det runt om tills det fått färg. Lägg över i en stor gryta med lock.
  3. Fräs löken i ca 3 min. Tillsätt jalapeño, vitlök och torkade kryddor. Fräs i ytterligare 3 min. Röran ska bli nästan bränd. Lägg över i grytan och stek ur pannan med vatten.
  4. Tillsätt vatten, fond, tomater, och limejuice. Låt sjuda (inte koka) under lock i ca 3 timmar, tills köttet är riktigt mört.
  5. Innan servering
    Strimla och knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Tillsätt detta mot slutet av koktiden.
  6. Rör ut maizena i vatten och tillsätt.
  7. Skölj bönorna och rör ner i grytan. Smaksätt med socker, salt och ev peppar. Klipp över färska örter.
  8. Vid servering, toppa med en klick gräddfil och servera med bröd och saltgurka vid sidan om.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept