Hemrimmad lax med dillstuvad potatis

Hemrimmad lax med dillstuvad potatis
Foto: TV4

Det är verkligen enkelt att rimma lax själv. Men räkna med att det dröjer några dagar innan den är klar.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1,5 kg lax av mellanbit
  • 8 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • dill
  • citron
  • sallad till garnering

Dillstuvad potatis:

  • 2 msk margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 16-20 potatisar, kokta
  • 1 knippa dill, hackad
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Dela laxen och skär bort ryggbenet. Dra bort eventuella småben. Blanda salt och socker och gnid in laxen väl. Lägg den i en kraftig plastpåse och slå i resten av blandningen. Knyt till påsen och lägg laxen i kylen 2-3 dygn. Vänd den då och då. Pröva efter 2 dygn om den är lagom salt. Skrapa då bort saltblandningen.
  2. Smält fettet till stuvningen i en rymlig kastrull. Rör ner mjölet och späd med mjölk, lite i sänder. Vispa såsen slät, smaka av med salt och peppar och låt småkoka i 5 minuter.
  3. Skala och tärna potatisen och låt den bli genomvarm i såsen. Blanda ner dillen. Skär upp laxen i tunna skivor och garnera med dill och citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept