Helstekt vitlöksspäckad oxfilé på potatisbädd

Helstekt vitlöksspäckad oxfilé på potatisbädd
Foto: TV4

Oxfilé, smör och vitlök går väldigt bra ihop. Här späckas filén med vitlök och serveras med en smörsås. Läckra små potatisar och steklök blir goda tillbehör.

28 december 2010
4

Du behöver

  • 600 g oxfilé av mittbiten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm krossad vitpeppar
  • 2 krm krossad svartpeppar
  • 6 vitlöksklyftor
  • smör att bryna i
  • 800 g potatis
  • 10 steklökar
  • olja att bryna i
  • salt och malen vitpeppar
  • 2 stjälkar bladpersilja

Smörsås:

  • 2 schalottenlökar
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 msk pressad citronsaft
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och lökarna. Dela lökarna på mitten. Bryn potatis och lök i olja och lägg över i en smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar och baka i ugnen i 20 minuter. Skålla och skala tomaterna och skär dem i klyftor. Hacka bladpersiljan
  2. Skala och hacka schalottenlökarna fint och fräs i smör. Slå på vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt kycklingbuljong och koka ihop tills 1/3 återstår. Pressa ut citronsaften. Klicka i smöret, lite i taget, under vispning. Varva med smör och citronsaft till dess att konsistensen blir slät och jämn. Sila såsen i en finmaskig sil. Krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.
  3. Skala och dela vitlöksklyftorna. Putsa filéerna, skär djupa skåror i köttet och stick in vitlöksklyftorna. Gnid in filén med salt och peppar och bryn den runt om i smör. Lägg den i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen i ca 20 min tills innertemperaturen är 61-63º för rosa kött och 70° för medium. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Lägg tomaterna och bladperiljan ovanpå potatisbädden, placera filéskivorna ovanpå och ringla över smörsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept