Helstekt vitlöksspäckad oxfilé på potatisbädd

Helstekt vitlöksspäckad oxfilé på potatisbädd
Foto: TV4

Oxfilé, smör och vitlök går väldigt bra ihop. Här späckas filén med vitlök och serveras med en smörsås. Läckra små potatisar och steklök blir goda tillbehör.

28 december 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g oxfilé av mittbiten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm krossad vitpeppar
  • 2 krm krossad svartpeppar
  • 6 vitlöksklyftor
  • smör att bryna i
  • 800 g potatis
  • 10 steklökar
  • olja att bryna i
  • salt och malen vitpeppar
  • 2 stjälkar bladpersilja

Smörsås:

  • 2 schalottenlökar
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 msk pressad citronsaft
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och lökarna. Dela lökarna på mitten. Bryn potatis och lök i olja och lägg över i en smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar och baka i ugnen i 20 minuter. Skålla och skala tomaterna och skär dem i klyftor. Hacka bladpersiljan
  2. Skala och hacka schalottenlökarna fint och fräs i smör. Slå på vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt kycklingbuljong och koka ihop tills 1/3 återstår. Pressa ut citronsaften. Klicka i smöret, lite i taget, under vispning. Varva med smör och citronsaft till dess att konsistensen blir slät och jämn. Sila såsen i en finmaskig sil. Krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.
  3. Skala och dela vitlöksklyftorna. Putsa filéerna, skär djupa skåror i köttet och stick in vitlöksklyftorna. Gnid in filén med salt och peppar och bryn den runt om i smör. Lägg den i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen i ca 20 min tills innertemperaturen är 61-63º för rosa kött och 70° för medium. Låt vila 10 min innan köttet skärs upp. Lägg tomaterna och bladperiljan ovanpå potatisbädden, placera filéskivorna ovanpå och ringla över smörsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept