Romrussinkaka

Romrussinkaka
Foto: TV4

En romrussinkaka efter studentkompisen Svens recept, Tomegapsgården i Lund.

Dryckestips
I Castei Recioto, art.nr 77207, 195 kr. Ett vin som smakmässigt påminner mycket om kakan. Här hittar vi dadlar, nötter och choklad allt med en rund kryddighet. Man säger ofta att ”kaka söker maka” och här har vi verkligen en "perfect match"!

Helene från Karlskrona lagade även

Tre sorters knäcke med pålägg


Sturellas laxgryta



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

8 februari 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 hg mandelmassa
  • 4 st ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 msk apelsinmarmelad (eller apelsinbitar, gärna från eget apelsinträd!)
  • 2 dl russin
  • 1 dl mörk rom
  • 1 st mörk blockchokladkaka, 250 g
  • Smör och mannagryn till formen

Serveras med

  • Glass eller grädde
  • Valnötter, ev

Gör så här

  1. Låt russinen dra i rommen i ett dygn eller minst 3 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rund form med löstagbar botten smörjes och bröas, gärna med mannagryn.
  4. Riv mandelmassan grovt.
  5. Blanda ned kakao.
  6. Tillsätt äggen, ett i sänder.
  7. Rör i romrussinen och marmelad eller finhackad apelsinbitar.
  8. Grädda i 40 minuter.
  9. Tag ut och lägg på blockchokladbitar som får smälta ner i kakan.
  10. Servera med glass eller grädde.
  11. Dekorera eventuellt med valnötter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept