Ronnies bondkakor, lavendelkakor och syltkakor

30 st
Ronnies bondkakor, lavendelkakor och syltkakor
Foto: TV4
30 st

Du behöver

Bondkakor

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mandel
  • 200 g smör
  • 1 msk sirap
  • Flingsalt

Engelsk mörkaka med lavendel

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 170 g smör
  • 2 msk torkade lavendelblommor

Kristyr

  • 125 g florsocker
  • 1 st äggvita
  • En skvätt citronsaft
  • Röd karamellfärg
  • Blå karamellfärg

Syltkakor

  • 175 g smör
  • 3,5 dl potatismjöl
  • 1 st ägg
  • 1 dl socker
  • Hel kardemumma
  • Björnbärssylt
  • Florsocker

Gör så här

  1. Bondkakor
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop ingredienserna till degen och rulla till en rulle som är 4 cm. Kyl rullen.
  3. Skär 5 mm tjocka skivor av rullen. Placera kakorna på en plåt och strö över flingsalt. Grädda i 10 minuter.
  4. Engelsk mörkaka med lavendel
    Ugnsvärme: 200 grader. Blanda ihop degen och låt den vila.
  5. Kavla ut två degrundlar som är 20 cm i diameter.
  6. Grädda kakorna i 5 minuter.
  7. Skär varje stor kaka i 16 "tårtbitar".
  8. Kristyr
    Vispa ihop den lila kristyren och dekorera kakorna.
  9. Syltkaka med björnbär
    Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Blanda ihop degen.
  11. Rulla bollar och rulla lätt i krossad kardemumma. Klicka på björnbärssylt.
  12. Grädda syltkakorna i 15 min
  13. Strö lite florsocker över. Ät!
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept