Svartvinbärsfyllda chokladtorn på dacquoisebotten

80 min
6
Svartvinbärsfyllda chokladtorn på dacquoisebotten
Foto: TV4

Nötbottnar med valnötter och mandelmjöl dekoreras med svartvinbärsmascarpone och chokladsmetana.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

11 september 2014
Visa mer
80 min
6

Du behöver

Nötbotten

  • 3 äggvitor
  • 100 g strösocker
  • 100 g valnötter
  • 30 g mandelmjöl
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk smör

Fyllning

  • 100 g mörk choklad, 60 %
  • 2 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 2,5 dl smetana
  • 2 dl mascarpone
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl svartvinbärsgelé
  • 1 msk cognac

Tillbehör

  • 200 g mörk choklad, till ca 36 chokladtungor
  • 6 klasar färska röda vinbär

Gör så här

  1. Nötbotten
    Vispa äggvitor och 60 gram socker och citron till maräng.
  2. Kandera 100 gram valnötter i 30 gram smält socker och en tesked citronsaft, detta görs ca 3 minuter i stekpanna, klicka i en tsk smör och rör runt så nötterna lossnar från varandra, lägg upp på tallrik.
  3. Mixa valnötter, mandelmjöl och socker. Vänd ned i marängen.
  4. Spritsa tolv bottnar, cirka 5 cm i diameter. Grädda 15-20 min i 150 grader.
  5. Fyllning choklad
    Vispa 2,5 dl smetana fast. Vispa 2 dl vispgrädde fast.
  6. Smält 100 gram choklad och blanda i 2 äggulor, sedan smetana och sedan vispgrädde.
  7. Smaksätt med lite cognac efter smak.
  8. Fyllning svartvinbär
    Vispa grädden. Blanda ihop mascarpone med svartvinbärsgelé. Vänd ner grädden.
  9. Chokladtungor
    Gör chokladtungor, ca 2 cm breda och 6-7 cm höga
  10. Montering
    Spritsa ut chokladfyllning på 6 bottnar.
  11. Montera en botten ovanpå varje. Avsluta med att spritsa svartvinbärsgrädde.
  12. Montera chokladtungor runt dessertbakelserna. Garnera med röda vinbärsklasar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept