Äppel- och björnbärstartelett

Äppel- och björnbärstartelett
Foto: Robin Persson/Sjuan

Små pajer fyllda med kompott på äpple, björnbär och syltad ingefära.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar


Mer om Kajsa


20 september 2013
Visa mer

Du behöver

Sockerdeg, ger 9 tarteletter

  • 180 g florsocker
  • 315 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör + smör till formarna
  • 1,5 ägg

Äppel- och björnbärskompott, räcker till 3 tarteletter

  • 25 g smör
  • 50 g råsocker
  • 1 stort grönt äpple
  • 1 stort rött äpple
  • 1,5 msk syltad ingefära + 1,5 msk av sockerlagen
  • 75 g björnbär (helst färska men frysta går bra också)

Topping

  • 1 ägg
  • råsocker
  • kanel

Gör så här

  1. Sockerdeg
    Blanda florsocker, mjöl, salt och 1 tsk vaniljsocker i matberedare. Tillsätt kallt smör, uppskuret i små kuber. Mixa (använd pulsknappen) tills smöret blivit till små klumpar i ärtstorlek.
  2. Tillsätt ägg, mixa minimalt, stäng av så fort degen går ihop. Forma en rund jämn degklump, plasta, vila i kyl 30 minuter.
  3. Smörj tartelettformar med lite smör.
  4. Baka ut pajerna: kavla tunt, nagga ordentligt och förgrädda skalen övertäckta med aluminiumfolie i ca 10 minuter i 200 grader.
  5. Avlägsna tartelettskalen ur formarna direkt när de kommit ut ur ugnen, använd en liten tandpetare för att lossa kanterna om de är svåra att få loss.
  6. Äppel- och björnbärskompott
    Smält smör och råsocker i en ganska stor kastrull. Tillsätt äpplena, grovt skurna.
  7. Tillsätt finhackad ingefära och sockerlag från ingefäran. Låt koka 15 minuter under lock. 
  8. Tillsätt björnbären, koka ytterligare 5 minuter utan lock. Häll av i sil/durkslag så att kompotten inte är blöt.
  9. Lägg på den avrunna äppelkompotten i de förgräddade tartelettskalen.
  10. Lägg på några små utkavlade degremsor. Pensla remsorna med uppvispat ägg och strö på rikligt med råsocker, och lite kanel.
  11. Grädda i ca 5-6 minuter utan folie, tills de ser fina ut i färgen. Servera gärna dina pajer med lite vaniljkräm vid sidan av.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept