Christinas kardemummakringlor och vaniljbullar

Christinas kardemummakringlor och vaniljbullar
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Christinas kardemummakringlor och vaniljbullar

19 ingredienser

Christinas recept på sötebröd: kardemummakringlor och fyllda vaniljbullar.

Ingredienser

Vetedeg

  • 4 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 4 äggulor
  • 14 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 tsk hjorthornssalt
  • 200 g smör, rumsvarmt

Fyllning till kringlorna

  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 5-10 msk florsocker
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1-2 msk kardemummakärnor, mortlade

vaniljkräm

  • 2,5 dl mjölk [250 g]
  • 60 g äggula
  • 20 g majsstärkelse
  • 75 g strösocker
  • 25 g smör
  • 1 vaniljstång

Gör så här

Vetedeg

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
  3. Tillsätt äggulorna, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt.
  4. Rör ner smör, socker och resten av mjölet. Arbeta ihop till en deg.
  5. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter. Använd halva degen till kringlor och halva till vaniljbullarna.

Kardemummakringlor

  1. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje till en kvadrat ca 40 x 40 cm.
  2. Blanda vanilj, socker, smör och kardemumma. Bred fyllning över den utkavlade degen.
  3. Vik över halva degen och skär i remsor. Vrid remsorna och forma till kringlor. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt. Jäs kringlorna i 30 minuter.
  4. Grädda dina bullar i ca 8–10 minuter i 225 grader. Pensla med smör och strö lite nymalen kardemumma över toppen.

Vaniljbullar

  1. Rulla degen till släta bullar. Låt jäsa i 30 minuter.
  2. Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter. Fyll med vaniljkräm, pensla med smör och doppa i strösocker.