Wienerbröd

30 st
Wienerbröd.
Foto: TV4
30 st

Du behöver

Wienerbröd

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl kall mjölk
  • 1 st ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 8 dl vetemjöl
  • 300 g smör

Fyllning

  • 1 sats vaniljkräm

Garnering

  • Ägg till pensling
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Wienerbröd
    Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 minuter.
  2. Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm.. Lägg smöret på den ena deg halvan, 2-3 cm innanför deg kanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deg halvan. Nyp samman kanterna.
  3. Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Kavla ut degen försiktigt. Degen får inte spricka. Vik degen i 3 delar, Vrid den 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.
  4. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter. Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.
  5. Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36x36 cm. Skär dem i 9x9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna. Vik upp hörnen mot mitten. Tryck till ordentligt.
  6. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader mitt i ugnen, 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Bred sockerglasyr över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept