Mormors kaka i nytt format

1 h
1 långpanna
Mormors kaka i nytt format
Foto: TV4

Laktos- och glutenfri kaka med marängtäcke, grädde och röda vinbär.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

25 september 2014
Visa mer
1 h
1 långpanna

Du behöver

  • 50 g laktosfritt smör
  • 3 äggulor (spara vitorna)
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk kokande vatten
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1,5 dl rismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl laktosfri mjölk/mandelmjölk

Maräng

  • 6 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 1 msk vanilj
  • 3 dl röda vinbär (frysta går bra)
  • laktosfri grädde som topping

Gör så här

  1. Smält smöret.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt det kokande vattnet.
  4. Blanda alla torrvaror i en bunke och sikta ner i äggsmeten, vänd ihop allt.
  5. Tillsätt mjölken och sist i med smöret, blanda till jämn smet.
  6. Klä en långpanna med bakplåtspapper, och häll ut smeten i långpannan. Grädda nedre delen av ugnen 12-15 min. Ta ut och höj temperaturen till 250 grader.
  7. Marängen
    Vispa äggvitorna på låg växel, när det börjar bli fast tillsätter du socker och vaniljsocker, lite i taget.
  8. Vänd i vinbären (spara några till garnering).
  9. Vill du stansa ut runda formar ut kakan gör du det nu, spara några utan maräng och använd som bottnar sen.
  10. Spritsa ut marängen uppepå, och grädda ytterligare 5 min, längst upp i ugnen. Ha koll så inte marängen bränns.
  11. Servering
    Vispa laktosfri grädde. Lägg på marängdelen och klicka lite grädde uppepå marängen, och lägg en vinbärskvist uppepå.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept