Fikonkrans, pistagesäckar och kanelknutar

2 h
1 krans + 20 bullar
Fikonkrans, pistagesäckar och kanelknutar
Foto: TV4

Av en deg blir det tre olika sötebröd. Fikonkrans fylld med mandelmassa, fikon och pecannötter. Kanelknutar med muscovadosocker, congac och kardemmuma. Pistagesäckar med mandelmassa och apelsin.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

9 oktober 2014
Visa mer
2 h
1 krans + 20 bullar

Du behöver

Deg

  • 1,5 msk kardemummakärnor (mortlade)
  • 75 g blå jäst
  • 4 dl mandelmjölk
  • 200 g vit sirap
  • 2 ägg
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 660-780 g vetemjöl
  • 0,75 tsk salt

Fikonkransfyllning

  • 150 g riven mandelmassa
  • 8 torkade fikon, hackade
  • 100 g pecannötter, grovt hackade
  • 1-2 dl fikonmarmelad
  • 50 g smör
  • ägg, till pensling

Kanelknutfyllning

  • 200 g smör, mjukt
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1-2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 2 msk congac
  • 3 msk kanel, malen
  • ägg, till pensling

Pistagesäcksfyllning

  • 100 g pistagenötter, finmalda
  • 150 g mandelmassa, riven
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker, eller 2 tsk äkta vaniljpulver
  • 0,5 dl råsocker
  • droppar apelsinblomvatten

Apelsinglasyr

  • 150 g färskpressad apelsinjuice
  • 150 g florsocker

Gör så här

  1. Deg
    Mortla kardemummakärnorna.
  2. Smula jästen i en bunke, lös upp ihop med mjölken, sirap och ägg. Kör i hushållsassistent.
  3. Blanda i den mindre mängden mjöl och tillsätt lite smör i taget.
  4. Arbeta degen på låg hastighet ca 10-15 minuter, degen ska komma upp i en värme på 25 grader, de sista minuterna tillsätter du saltet.
  5. Låt jäsa till dubbel storlek under plastfolie.
  6. Fikonkrans
    Riv mandelmassan. Hacka fikonen och nötterna. Blanda mandelmassa, nötter och fikonen.
  7. Ta en tredjedel av degen och kavla ut till en rektangel.
  8. Bred ut smöret och fikonmarmeladen över hela, strö sedan över blandningen.
  9. Rulla ihop till en rulle. Skär ett snitt i mitten längsgående, och börja snurra bitarna om varandra. För ihop ändarna med varandra, så att det blir en krans.
  10. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk ca 40 min. Pensla med ägg.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 min i 200 grader.
  12. Kanelknutar
    Blanda allt i en bunke och vispa med elvispen.
  13. Kavla ut degen u en hög rektangel, bred över fyllning på den översta delen och vik över.
  14. Dela degen i 10 remsor och sedan gör du ett 3/4 snitt i remsan. Tvinna de smala remsorna om varandra och gör knutar av dem.
  15. Lägg på plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med ägg. Grädda mitten av ugnen ca 8 min på 250 grader.
  16. Pistagesäckar
    Finmal pistagenötterna. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassa och smör.
  17. Tillsätt pistagemjölet, vaniljsocker, råsocker och apelsinblomsvatten (tänk på att apelsinblomsvatten har en väldigt parfymliknade doft och smak, så ta det försiktigt!).
  18. Lägg i spritspåse.
  19. Kavla ut degen till en kvadrat, skär ut fyrkanter 8x8cm och spritsa en klick av massan i mitten, pensla med uppvispat ägg på sidorna och vik ihop, lämna en liten öppning i mitten så man ser fyllningen.
  20. Låt jäsa på plåt till dubbel storlek, pensla med ägg, grädda sedan mitten av ugnen 250 grader i ca 8 min.
  21. Apelsinglasyr
    Pressa apelsin över en sil, så fruktköttet och kärnorna filtreras bort. Vispa ihop med florsockret. Pensla på pistagesäckarna när de svalnat något.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept