Hel kyckling i ugn med timjan och citron

ca 1 h 20 m
4
Hel kyckling i ugn med timjan och citron
Foto: TV4
Från Mitt kök

Helrostad citron-och timjankyckling samt potatismos smaksatt med honung och dijonsenap - en god och spännande variant på en vardaglig middag.

26 december 2015
Visa mer
ca 1 h 20 m
4

Du behöver

  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 1 citron, zest och saft
  • 1 hel kyckling (à ca 1300 g)
  • salt och peppar

Sås

  • 2 dl grädde

Potatispuré

  • 900 g skalad mjölig potatis, t ex King Edward eller mandelpotatis
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk dijonsenap
  • 250 g haricots verts, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka timjanen. Rör samman smör, vitlök, timjan och citronzest. Smaka av med salt och peppar. Droppa citronsaften över hela och inuti kycklingen. Smörj sedan in kycklingen med det smaksatta smöret, gärna även innanför skinnet så blir kycklingen extra smakrik.
  3. Tillaga i ugnen på galler med en ugnsform under, i ca 1 timme. Innertemperatur vid benet ska vara 70 grader när kycklingen är klar.
  4. Ta ut kycklingen och ta tillvara på köttsaften som droppat ner i ugnsformen.
  5. Häll köttsaften i en liten kastrull och låt få ett snabbt uppkok tillsammans med grädden. Smaka av med salt.
  6. Potatispuré
    Gör potatispuré medan kycklingen rostas i ugnen. Koka potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet ur grytan, låt ånga av och häll sedan i mjölken.
  7. Ställ tillbaka på plattan och låt mjölken bli riktigt varm. Använd nu elvisp, men utan att sätta på den. Mosa potatisen något med de stilla visparna.
  8. Vispa sedan potatisen fluffig med elvispen. Lägg i smör, i med honung och dijon, salta och peppra. Vispa hastigt ihop. Smaka av med ev mer honung, dijon, salt och peppar.
  9. Koka haricots verts i saltat vatten i 3 minuter.
  10. Servera kycklingen med potatismos, haricots verts och den goda såsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept