Havrevåfflor med kardemumma och äppelkompott

koket.se
Havrevåfflor med kardemumma och äppelkompott
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Havrevåfflor med kardemumma och äppelkompott

19 ingredienser

Roy Fares belgiska våfflor görs på havremjöl och havremjölk samt smaksätts med kardemumma. Farligt goda serverade med äppelkompott och citrondoftande smetana.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner våfflor

Havrevåfflor

  • 100 g havremjöl [2,5 dl]
  • 250 g havredryck [2,5 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 50 g olja
  • 10 g vaniljsocke [1 msk]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 1 krm salt
  • olja, till järnet

äppelkompott

  • 2 röda äpplen [550 g]
  • 130 g honung [1 dl]
  • 8 g vaniljsocker [1 msk]
  • 0,5 citron, saften
  • 1 kanelstång (ca 6 cm)
  • 0,5 dl vatten

Servering

  • smetana
  • vaniljsocker
  • florsocker
  • citron, rivet skal

Gör så här

Havrevåfflor

  1. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt oljan och 1 dl av havremjölken, vispa slät. Tillsätt resten av havremjölken och rör runt och sedan i med ägget.
  2. Låt smeten svälla ett par timmar i kylen. Använd olja till järnet vid gräddning.

Äppelkompott

  1. Dela och kärna ur äpplen, skär i bitar. Lägg dom i en kastrull med övriga ingredienser och koka upp. Rör då och då. Låt puttra i 15 min.
  2. Häll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur.

Servering

  1. Blanda vaniljsocker med florsocker. Blanda med smetana och riv i citronskal.
  2. Servera våfflorna med äppelkompotten och en klick citron-smetana.