Hargryta på Hallings vis

Hargryta på Hallings vis
Foto: TV4

Det är bara rådjur och kronhjort som kan tävla med haren i framträdande viltsmak. När harköttet tillagas i gryta med ben, grönsaker, enbär och andra kryddor framträder viltsmaken extra tydligt. Hur lång tid bräseringen tar beror på hur ung haren är.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 flådd och urtagen hare (ca 2 kg)
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 30 g rotselleri
  • 25 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl viltfond
  • 1 msk svart vinbärsgelé
  • salt och vitpeppar

Till servering:

  • kokt potatis
  • rönnbärsgelé
  • pressgurka

Gör så här

  1. Putsa haren och stycka den i grytbitar. Låren styckas i 3 delar, bogen i 2 delar och ryggen i 4 delar. Hals och slaksidor används i koket, men serveras inte. Ansa lök, morot och rotselleri. Skala lök och morot och skär i mindre bitar.
  2. Bryn köttet väl i smör och lägg sedan över i en stekgryta. Pudra över med mjöl och rör om. Lägg i lök, morot och selleri. Häll på vin och viltfond och klicka i gelé. Krydda med salt och peppar. Sjud under lock i ca 45 minuter eller tills köttet är mört. Kontrollera att det inte kokar torrt.
  3. Lägg upp köttet, morötterna och sellerin i ett serveringskärl med lock. Ta bort de delar som inte ska serveras. Sila såsen, ge den ett uppkok och slå den över köttet och grönsakerna. Servera med kokt potatis, gelé och pressgurka.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept