Halstrad röding med svamp, sparris och vitvinssås

55 min
4
Halstrad röding med svamp, sparris och vitvinssås
Foto: TV4

Halstrad röding serveras med två sorters champinjoner, portabellosvamp, sparris, vitvinssås och pressad potatis.

Dryck
Georg Breuer Rielsing Sauvage (nr 5899)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

10 september 2014
Visa mer
55 min
4

Du behöver

  • 4 rödingfiléer med skinn men utan ben (à 150 g) (ok enligt WWF:s riktlinjer)
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 g sparris
  • 1 schalottenlök
  • 150 g skogschampinjoner
  • 150 g vanliga champinjoner
  • 100 g portabellosvamp (kan ersättas med shiitake)
  • 2 msk smör

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 msk dillfrön
  • 0,5 msk dillstjälkar
  • 25 g smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1,5 msk koncentrerad fiskfond (typ bong)
  • 1 msk pressad citron
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 msk maizena
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Garnering

  • bladpersilja och dill

Tillbehör

  • 8 potatisar (pressas och serveras i skål på bordet)

Gör så här

  1. Putsa rödingfiléerna och skär dem på snedden i två bitar vardera. Lägg filéerna ett fat och ställ in i kylskåpet tills det är dags att steka dem.
  2. Bryt av ändarna på sparrisen och skala dem. Förväll dem snabbt (2 min) i lättsaltat vatten och kyl ner dem i kallt vatten (så behåller de färgen) skär upp sparrisen i ca: 4 cm bitar. Skala och finhacka löken. Ansa och skär upp svampen i mindre bitar. Blanda ihop svamp och lök.
  3. Vitvinssås
    Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, dillfrön och dillstjälkar i smör i en kastrull i ca 3 min. Tillsätt sedan vin, vatten, fiskfond och citronsaft. Låt sjuda i ca 15 min. Häll på grädde och mjölk och låt koka upp. Red av såsen med maizena (uppblandat med lite vatten så löser det sig bättre) krydda med salt och peppar. Smaka! Sila såsen.
  4. Sätt ugnen på 125 grader och krydda fisken på köttsidan med salt och peppar. Stek sedan fisken på skinnsidan i smör i ca: 2-3 min. lägg fisken i en form el fat. Tillaga i ugnen tills fisken är 52 grader (beräkna ca 15 min.).
  5. Fräs svampen i smör i en stekpanna ca: 3 min, tillsätt sedan sparrisbitarna och stek ytterligare en minut. Krydda med salt. Värm nu upp såsen och skumma av den med mixerstav.
  6. Lägg upp fisken på varma tallrikar och fördela svamp och sparrisblandningen vid sidan av. Garnera med persilja och dill. Serveras med sås och pressad potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept