Laxfilé med örtpotatisbollar

1h 30 min
4
Laxfilé med örtpotatisbollar
Foto: TV4
1h 30 min
4

Du behöver

Örtpotatisboll

  • 1 – 1.5 msk örtblandning persilja, basillika och dragon
  • 2 msk smör
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 6-8 st potatisar

Laxfilé

  • 700 g Laxfilé
  • 1,5 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk citronpeppar

Sherrysås

  • 1 msk lök, finhackad (gul eller schalotten)
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl torr sherry
  • 6 dl fiskbuljong, 1.5 st tärningar
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk vetemjöl
  • 1,5 msk smör, mjukt (blandas med 2 tsk vetemjöl)
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 krm salt
  • 1 krm citronpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar

Grönsaker

  • 1 paket körsbärstomater
  • 1 paket sockerärtor

Gör så här

  1. Potatisbollar
    Koka potatisarna mjuka i vatten.
  2. Häll av vattnet och mosa potatisen.
  3. Hacka örtkryddorna fint för hand. Blanda ner dem och smöret i potatisen.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Låt det svalna en stund.
  6. Slå in den i en plastfolie och forma den till en rulle förvara i kylen 2- 3 timmar.
  7. Ta ut och rulla potatisen till runda bollar och värm den i ugnen tillsammans med laxen. Ca 25 – 30 min.
  8. Lax
    Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsfast form.
  9. Salta och krydda.
  10. Använd gärna stektermometer och ta ut laxen vid 50 - 55 grader.
  11. Fräs löken plus persilja sätt till sherry och fiskbuljong kokas till 50% återstår.
  12. Tillsätt grädde, koka någon minut.
  13. Sila sedan.
  14. Rör vetemjöl och matfett till en pasta. Klicka ner under vispning.
  15. Tillsätt creme fraiche.
  16. Krydda med salt, citronpeppar och cayennepeppar, smaka av.
  17. Grönsaker
    Dela tomater och sockerärterna och fräs i stekpanna just före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept