Lammytterfilé med palsternackspuré

Lammytterfilé
Foto: TV4

Öländsk symfoni med känsla av Provence. Lammytterfilé med en len palsternackspuré, provencalskt smör och grön sparris.


Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Graham Beck The Game Reserve artnr 1292

25 november 2013
Visa mer
4

Du behöver

Semitorkade tomater

  • 20 körsbärstomater
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 kvistar färsk oregano
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,75 dl olivolja

Palsternackspuré

  • 600 g palsternacka
  • 4 dl grädde
  • 4-6 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Lammytterfilé

  • 600 g lammytterfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 5 klyftor vitlök
  • 8 kvistar färsk timjan
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • 3 msk smör

Provencalskt smör

  • 150 g smör
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 1 msk färsk oregano, hackad
  • 1 msk färsk basilika, hackad

Grön sparris

  • 500 g grön sparris
  • 2 msk smör
  • 2 nypor flingsalt

Gör så här

  1. Semitorkade tomater
    Mixa oregano och vitlök med olivolja.

  2. Skär tomater i halvor med tvärsnittsytan uppåt, lägg i en form. Salta, sockra o peppra.
  3. Skeda över oljan och kör i ugn, kör 80-120 grader, beroende på hur bråttom du har, i minst 2 timmar, till önskad torrhet och yta har nåtts. Kan med fördel göras i låg temperatur över natten. Rumstemperera till serveringen.
  4. Palsternackspuré
    Skala palsternacka, skär i centimetertjocka skivor och lägg i kastrull. Tryck till vitlöken och ha i den, slå i grädden och fyll upp med mjölk så det täcker. Låt sjuda i ca 30-45 minuter till palsternackan är mjuk.
  5. Sila av vätskan, men spara den! Mixa palsternackan och vitlöken och häll i vätskan lite i taget under mixningen tills det blir en slät och fin puré. Tillsätt salt och peppar.
  6. Lammytterfilé
    Salta, peppra och klappa in köttet med olja.
  7. Hetta upp en panna superhett. Bryn runtom, släng i en generös klick smör, 4 klyftor vitlök, ett gäng kvistar av örterna och ös med smöret. Se upp så det inte bränns.
  8. Lägg köttet i en form, häll över smör o örter och baka av i 100°C ugn tills köttet fått en temperatur på 55-56°C. Ta ut och låt vila i minst 15 min.
  9. Provencalskt smör
    Pressa vitlöken och hacka örterna. Lägg i en bunke tillsammans med smöret och vispa ihop allt. Låt stå i rumstemperatur.
  10. Grön sparris
    Bryt av den nedersta biten på sparrisen. Koka upp riktigt salt vatten och släng i sparrisen. Låt koka i 30 sek till 1 min beroende på tjocklek, ta sen upp och spola med iskallt vatten.

  11. Vid servering
    Sätt in tallrikarna i ugnen på 80°C.
  12. Få palsternackspurén mediumvarm och häll eventuellt i lite mer vätska ifall den har blivit lite stel. Smält det provencalska smöret.
  13. Stek snabbt till sparrisen med smör och ett par nypor salt, bara så att vätskan på sparrisen försvinner. Stek därefter snabbt lammet i samma panna bara för att få till ytan.
  14. Lägg upp allt, garnera med tomaterna, häll några skedar smör över köttet och servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept