Shanghai currylax

Shanghai currylax
Foto: TV4

Shanghai currylax

Av: Robert - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

37 ingredienser

Shanghai curry- och tandoorikryddad lax med gurksallad, tomatsallad ”salsa fresca” och focaccia.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • laxfilé, i kuber
  • shanghai curry
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk curry av madrastyp
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk svartpeppar, nymald
  • 0,25 tsk mald cayennepeppar
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sesamfrön

Tandoorimarinad

  • 1 dl tandooripasta
  • 1 dl yoghurt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk matolja

Gurksallad

  • 2 gurkor
  • 1-2 dl crème fraîche
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Tomatsallad

  • 1 ask gul körsbärstomat
  • 1 ask körsbärstomater
  • gul tomat
  • plommontomat (eller vilka tomater man får tag i)
  • 2 chilifrukter
  • 4 limefrukter
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 knippe koriander
  • 1 knippe salladslök
  • salt
  • peppar

Focaccia

  • 5 dl vatten, kallt
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl olivolja
  • 1-2 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl
  • oliver, hackade
  • Timjan eller någon annan ört

Gör så här

Lax

  1. Blanda alla ingredienser utom sesamfröna.
  2. Smaksätt eventuellt med lite vinäger.
  3. Tillsätt sesamfrön efter mixning, marinera hälften av laxen.

Tandoorimarinad

  1. Rör ihop alla ingredienser till jämn kräm, marinera andra hälften av laxen.
  2. Låt laxen ligga i marinaderna i några timmar och halstra (eller grilla) sedan laxkuberna.

Gurksallad

  1. Skala och kärna ur gurkorna.
  2. Skär ned i stavar, innan servering blanda upp med crème fraiche och smaksätt med salt, peppar och vitlök.

Tomatsallad

  1. Skär ned tomaterna, finhacka chili och koriander.
  2. Skär salladslöken, blanda alla ingredienser i en bunke och smaka av med lime, olja, salt och peppar.

Focaccia

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda vatten och jäst, tillsätt olja och vetemjöl. Degen skall vara lös.
  2. Tillsätt salt och knåda ordentligt. Jäs i 1 timme.
  3. Häll upp i en form och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  4. Strö över oliver och timjan (alt någon annan krydda/ört). Baka i ca 30 minuter.