Turkisk peppartryffel, honungs-och apelsinglass och crema catalana

30 min + 4 h
4
Turkisk peppartryffel, honungs-och apelsinglass och crema catalana
Foto: TV4

Chokladtryfflar med turkisk peppar, honungsglass med färsk apelsin och klassisk crema catalana.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

3 november 2014
Visa mer
30 min + 4 h
4

Du behöver

Turkisk peppartryffel

  • 200 g mörk choklad, ca 70 %
  • 1 dl grädde
  • 1-2 påsar turkisk peppar

Honungs-och apelsinglass

  • 2 äggulor
  • 4 msk honung
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 3 dl vispgrädde
  • apelsin, till servering

Crema catalana

  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 5-7 äggulor
  • 5-6 msk råsocker
  • färska bär

Gör så här

  1. Turkisk peppartryffel
    Hacka choklad i fina bitar och lägg i bunke. Värm grädde och häll över chokladen. Rör om tills chokladen smält.
  2. Krossa turkisk peppar till pulver (jag använde stavmixer och mortel). Häll i nästan allt i chokladen, rör om och smaka av.
  3. Låt svalna och forma sedan till bollar och rulla dem sedan i turkisk peppar och kakao.
  4. Honungs-och apelsinglass
    Rör ihop äggulor, honung och yoghurt.
  5. Vispa grädden hårt och rör ned i äggsmet. Häll smeten i form och täck med plastfolie. Frys glassen i ca 4 timmar.
  6. Skopa glass och servera med färsk apelsin.
  7. Crema catalana
    Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång, kanelstång, rivet skal från apelsin och citron samt kött från apelsin.
  8. Vispa ihop äggulor med socker och vispa ner det i den varma gräddblandningen. Sila över i ny bunke och låt svalna.
  9. Ställ ugnen på 95 grader. Häll över smeten i formar och grädda i ugn i ca 60 minuter. Låt svalna och servera med bränt råsocker på.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept