Crema Catalana med karamelliserat socker

1,5 h
4
Crema Catalana med karamelliserat socker
Foto: TV4

Klassiska desserten crema catalana smaksatt med apelsin och citron. Toppas med muscovadosocker som karamelliseras.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

25 november 2014
Visa mer
1,5 h
4

Du behöver

  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, zest
  • 1 apelsin, zest
  • 1 kanelstång
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 10 äggulor
  • 2,5 msk maizena
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl muscovadosocker

Gör så här

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Riv zest, det yttersta skalet från apelsin och citron. Koka upp zest, kanelstång och mjölk med de urskrapade vaniljfröna plus stången. Låt det sjuda i 10 minuter. Sila bort vaniljstång, zest och kanelstång. Vispa i socker och äggulor. Rör i maizenaredningen. Sjud krämen ytterligare på mycket svag värme under konstant omrörning tills den tjocknar.
  2. Häll krämen i portionsformar av keramik och låt svalna. Ställ i kylskåpet i någon timme.
  3. Strö på m‪uscovadosocker‬ och bränn av sockret med gasolbrännare så att du får en karamelliserad yta. Redo att serveras‬‬‬‬‬
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept