Portabelloburgare med ostchips

Portabelloburgare med ostchips
Foto: TV4

Du behöver

Marinad

  • 1,5 dl balsamicovinäger
  • 2 dl god olivolja
  • 3-4 st finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk torkad koriander
  • 2-4 msk lönnsirap
  • Chilipulver efter smak
  • 2 msk rökig bbq-sås
  • Färskmalen svartpeppar (generösa mängder)
  • salt

Burgare

  • 4 st jämnstora portabellosvampar
  • 4 st färska hamburgerbröd
  • 10 st körsbärstomater
  • 3 st schalottenlökar

Ostchips

  • 125 g comté eller annan god hårdost
  • 75 g parmesanost

Rökig kronärtskocks- och parmesankräm med chipotle

  • 1 burk inlagda kronärtskockor
  • 100 g parmesan
  • 2 st chipotle
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 klick crème fraiche
  • Chilipulver och/eller cayennepeppar efter smak
  • salt
  • peppar

Polentastavar

  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk grönsaksbuljong
  • 1 st vitlöksklyfta, delad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 dl polenta
  • 50 g parmesan
  • 2 tsk gräslök, hackad

Servering

  • 0,5 kruka gräslök, hackad
  • 1 st chipotle, finhackad

Gör så här

  1. Börja med polentastavarna. Koka upp mjölken med buljongen, vitlöken, salt och peppar.
  2. Vispa ner polentan och låt koka 5 minuter, vispa sakta hela tiden. Rör i osten och gräslöken.
  3. Häll upp smeten i en vattensköljd form, plocka bort vitlöken.
  4. Platta till ytan och låt svalna. Plasta och ställ i kylskåpet i ca 2 timmar.
  5. Medan polentan står i kylskåpet gör du burgarna, ta försiktigt bort foten från svamparna och tvätta dem fina.
  6. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål, smaka av och balansera mängderna efter smak.
  7. Placera svamparna i marinaden och vänd runt ordentligt.
  8. Låt ligga i minst 30 minuter och var nog med att vända då och då så svamparna blir ordentligt marinerad runt om.
  9. Hacka tomater och lökar och blanda ihop i en skål, salta och peppra lite och ringa över lite olivolja. Låt stå.
  10. Riv ost till ostchipsen och blanda ihop sorterna.
  11. Placera sedan i fyra lika stora högar på en plåt med bakplåtspapper. Osten ska smälta ihop till runda platta chips så se till att lämna plats mellan högarna.
  12. Kör i ugn på 225 grader till dess att osten smält och fått lite färg, platta till under tiden om det behövs. Ta ut och låt svalna och stelna.
  13. Häll av kronärtskockorna och lägg dem i en hög bunke.
  14. Finhacka chipotle, pressa en vitlöksklyfta och riv osten och lägg allt i bunken.
  15. Stavmixa till en slät massa, klicka i lite crème fraiche för en mildare och slätare kräm. Chipotle har en ganska mild och fyllig styrka, så kompletteringskrydda gärna lite med en annan chilikrydda för att bättra på chilismaken. Akta bara så det inte blir för starkt, chilin ska hålla sig i bakgrunden av kronärtskockorna och balansera med ostsmaken.
  16. Salta och peppra försiktigt. Vill man ha en ännu rökigare smak kan man droppa i lite, lite liquid smoke. En halv tesked kan räcka.
  17. När svamparna är färdigmarinerade grillas de på galler i ugn på 225 grader i 4-6 minuter på varje sida.
  18. Gör en extra strykning med marinaden på varje sida under grillningen. Det kommer att droppa rejält så placera en plåt under gallret för att slippa behöva rengöra ugnen efter middagen.
  19. Ta ut polentasmeten som ska ha stelnat och skär polentan i önskad form, stek dem i olivolja i panna till de fått fin färg.
  20. Stek även insidorna på bröden i en stekpanna med smör lite hastigt så de blir varma.
  21. Placera undersidorna av bröden på en tallrik och bygg burgaren med tomat- och lökmixen i botten, svampen med den släta sidan uppåt och toppa med ostchips.
  22. Låt överdelen av brödet ligga öppet och servera med krämen i en mindre skål på tallriken och polentastavar fint upplagt bredvid.
  23. Avsluta med att ringla över ett strössel av chipotle och gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept