Fårikål

30 min + koktid
4
Fårikål
Foto: TV4

En norsk klassiker gjord på får- eller lammkött och vitkål. Serveras med mandelpotatis och flatbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Jag har alltid ätit denna rätt med öl och ”akkevit” (norsk snaps) till. Det anses nog vara det klassiska. /Mikael

FrEQuency Lager
Artikelnummer 89075 (330 ml)
Ursprung Sverige
Fårikål vill ha smakrik öl. Man kan också dricka cider till, riktig cider alltså, inte läsk.

5 juni 2014
Visa mer
30 min + koktid
4

Du behöver

  • 1,5 kg fårikålkött (lammbog, fårkött m/ben)
  • 1,5 kg vitkål
  • 4 hela pepparkorn
  • 2 tsk salt
  • 3 dl kokande vatten
  • 1-2 msk vetemjöl
  • mandelpotatis
  • flatbröd

Gör så här

  1. Dela vitkålen i båtar (vitkålen kan gärna förvällas först men inte nödvändigt).
  2. Lägg kött och kål lagvis i en gryta (kött nederst med fettsidan ned).
  3. Strö salt och peppar mellan lagren (pepparkornen kan läggas i en te-sil om man vill, samt 1-2 tsk vetemjöl).
  4. Häll på kokande vatten och koka upp. Låt fårikålen koka på svag värme till köttet är mört och lossnar från benet i ca 1,5 – 2 timmar (kött av får behöver längre tid än lamm).
  5. Servera fårikålen rykande varm på varma tallrikar med nykokt mandelpotatis och flatbröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept