Marias mustiga älggryta

Marias mustiga älggryta
Foto: TV4

Du behöver

  • 800 g grytbitar av älg
  • Smör eller margarin
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 5-6 dl vatten
  • 10-12 st kryddpepparkorn
  • 5 st rosépepparkorn
  • 3 st lagerblad
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Knorr kött- och grillkrydda
  • 1 st stor skivad gul lök
  • 3-4 st stora skalade och slantade morötter
  • 200-250 g inlagd syltlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 tsk guldsoja såskulör
  • Maizenamjöl till redning

Gör så här

  1. Skala och slanta morötterna. Skala och skiva löken till grova strimlor.
  2. Krydda älggrytbitarna runt om med salt, vitpeppar och kött- och grillkrydda.
  3. Koka upp vatten, buljongtärning, kryddpepparkorn, rosépepparkorn, lagerbad och ett par tsk soyakulör.
  4. Bryn älggrytbitarna runt om i smör i het panna.

  5. Lägg därefter över köttet i buljongvattnet och tillsätt löken. Låt grytan stå och puttra 1-1 1/2 timme.
  6. Tillsätt sedan de slantade morötterna och låt puttra ytterligare 40- 50 minuter.
  7. Därefter tillsätts vispgrädde och ytterligare några tsk sojakulör. Red sedan av med ett par msk maizenamjöl utrört i lite vatten.
  8. Blanda ner syltlöken, spara några att toppa grytan med vid servering.
  9. Toppa även grytan vid servering med lite finhackad bladpersilja. Servera grytan med kokt potatis och lite smörstekta kantareller.
  10. Lingonsylt eller svartvinbärsgelé smakar mkt gott till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept