Renfilé med champagnesås

1 h + 3 h i kyl
4
Linn - Malmö1
Foto: TV4

Vitvinsmarinerad renfilé serveras med räk- och ostfyllda potatishalvor, haricots verts och champagnesås. Detta är en festlig rätt med lyxiga råvaror som möter svenska smaker i en spännande kombination.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Linns drycktips
2643 Montecillo Crianza, Bodegas Montecillo, Rioja, Spanien 79:-

"Ett kryddigt vin med inslag av ekfat, lakris, läder och mörk choklad. Tanninerna (srävheten) i vinet rundas av fint när det dricks till renfilén samt möter fint upp fetman från de räk- och ostfyllda potatishalvorna."

18 september 2013
Visa mer
1 h + 3 h i kyl
4

Du behöver

Vitvinsmarinerat kött:

  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl hackad, färsk salvia
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • st rivet skal och saft från citron
  • 4 msk flytande honung
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 500-600 g renfilé

Champagnesås

  • 2 st schalottenlökar
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 4 msk kalvfond
  • 2 dl champagne eller mousserande vin
  • Salt & peppar

Potatishalvor

  • 8 st stora fasta potatisar
  • 400 g räkor
  • 100 g riven vällagrad ost
  • 20 g färsk, hackad gräslök
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm salt

Till servering

  • 150 g kokta haricots verts

Gör så här

  1. Marinerat kött
    Blanda alla ingredienser till marinaden och låt den stå i 15 min.
  2. Dela köttet i 4 portionsbitar. Lägg köttet i en fryspåse och häll över marinaden. Ställ i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
  3. Stek köttet medium i stekpanna, ca 4 minuter per sida. Låt vila 10 minuter under folie och skär sedan upp bitarna i skivor.
  4. Champagnesås
    Hacka löken och stek lätt i en kastrull, tillsätt matlagningsgrädde och kalvfond. Låt puttra i ca 5 minuter. Sila bort löken.
  5. Värm på såsen strax innan servering och tillsätt champagnen/det mousserande vinet. Servera såsen skummande.
  6. Potatishalvor
    Sätt ugnen på 210 grader. Skölj potatisen noga. Håll potatisen på längden och skär av den översta toppen. Lägg potatisarna med den skurna sidan upp i en ugnsfast form. Baka mellan 1 timme och 15 minuter till 1 timme och 30 minuter i mitten av ugnen.
  7. Om potatisen skulle få färg för snabbt, täck med aluminiumfolie. Låt potatisen svalna något och gröp sedan ur potatisskalen med en tesked.
  8. Blanda det du gröpt ur med skalade och hackade räkor, ost, gräslök, crème fraiche, salt och peppar. Fyll skalen, så de blir lite toppiga, med blandningen.
  9. Gratinera i ugn i ca 15 minuter. Servera potatishalvorna med köttet, såsen och de gröna bönorna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept