Szarlotka med vaniljglass

45 min
10 bitar
Szarlotka
Foto: tv4

Polsk äppelkaka gjord på mördegsbotten. Servera gärna med vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

29 maj 2014
Visa mer
45 min
10 bitar

Du behöver

Deg

  • 300 g vetemjöl
  • 150 g socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 3 äggulor

Fyllning

  • 1 kg äpplen
  • 100 g socker
  • 2 msk kanel
  • 2 dl russin

Gör så här

  1. Deg
    Sikta i mjölet i en bunke, häll i sockret, vaniljsocker, bakpulver och rör om.
  2. Ha i smöret och äggulorna. Blanda till degen blir fin och slät. Stoppa i degen i kylen, ca 20 min.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Smöra en form och pudra med mjöl.
  5. Kavla ut degen så att den blir ca 1 cm tjock. Tryck sedan ut den i formen, så jämt det går. Pricka den med gaffel, grädda i mitten av ugnen till den får en gyllenbrun färg ca 15-20 min. Ta ut degbotten ställ åt sidan och låt svalna.
  6. Fyllning
    Skala äpplen, kärna ur dem.
  7. Riv ned dem på ett rivjärn, tjocka strimlor.
  8. Lägg allt i en stor kastrull, häll på socker, russin och kanel. Sjud på medelhög värme i 30 min, låt locket vara på. Rör om då och då. Det ska bli ett gyllenbrunt äppelmos.
  9. Ta fram degbotten häll i äppelmoset. Värm i kakan i ugnen ca 5-10 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept