Salta och koka upp vattnet i en stor kastrull. Tillsätt potatis och purjolök, koka tills mjuk, cirka 15 minuter.
Slå av potatis och purjolök i ett durkslag, låt stå och ånga av i cirka 5 minuter innan du lägger ned dem i kastrullen igen.
Häll grädde, smör, bladpersilja och västerbottenost i kastrullen och mixa genom att vispa kraftigt med en ballongvisp. Smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar.
Balsamicosås
Smält socker i en liten kastrull utan att det bränner vid. Ta sedan av den från plattan och häll i balsamicovinäger, rött vin och buljong.
Låt koka upp och koka i cirka 15 minuter på medelvärme utan lock.
Blanda ut maizena med vatten i ett litet glas och tillsätt i såsen, koka upp och låt sjuda på svag värme i 2 min. Låt stå till servering då du värmer upp såsen och vispar i smöret.
Citronstänkta primörer
Salta och koka upp vattnet i en medelstor kastrull. Snäpp av de träiga bitarna på sparrisen längst ned där de naturligt bryts av, skala lätt om det behövs.
Låt morötterna koka i cirka 5 minuter innan du lägger i sparris.
Koka dem tillsammans i ytterligare 5 minuter. Slå av vattnet i durkslag och lägg därefter i de varma grönsakerna i kastrullen igen .
Tillsätt vitlöken och pressa över citronen. Låt inte morot och sparris ligga i den varma kastrullen för länge utan servera genast
Ryggbiff
Ta fram ryggbiffen ur kylen och låt stå rumstempererat i ca 1 timme.
Salta och peppra samt strö över timjan på båda sidor av varje biff.
Ringla över olivoljan och se till att kryddor och olivolja är jämnt fördelat.
Hetta upp en stekpanna på hög värme tills det nästan ryker ur pannan. Lägg i biffarna och sänk sedan värmen till medium efter du stekt dem ca 1 min vardera sida.
Stek ca 2-3 min till på vardera sida beroende på hur pass välstekt du vill att köttet ska vara. Lägg de stekta biffarna i folie och låt vila i 10 min innan servering.