Halloncheesecake di Savoca

Halloncheesecake di Savoca
Foto: TV4

En rätt som gör sig i alla sammanhang. Spännande kombination mellan hallonen och nötlikören. Savoca är den by på Sicilien som Michael Corleone gifte sig i Gudfadern.

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

8 mars 2012
Visa mer

Du behöver

  • 150 g frysta hallon
  • 6 msk hasselnötslikör
  • 200 g digestivekex, krossade
  • 50 g smör, smält
  • 400 g färskost
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 2 gelatinblad, blötlagda
  • 2 msk grädde
  • 200 g vit choklad, smält
  • 2 dl grädde, lättvispad
  • 200 g färska hallon (alt. frysta)
  • 1 lime

Gör så här

  1. Ta fram hallonen ur frysen och låt dem tina en aning.
  2. Häll på nötlikör.
  3. Krossa digestivekexen till smulor i en bunke.
  4. Blanda kexsmulorna med smör och tryck ut i botten av en smord form (20 cm i diameter) med löstagbar kant.
  5. Skölj citronen väl under ljummet vatten och riv skalet med ett rivjärn.
  6. Vispa färskosten, citronskalet och sockret med en elvisp tills smeten är slät.
  7. Koka upp vatten i en kastrull.
  8. Bryt den vita chokladen i bitar och smält i en bunke över det kokande vattenbadet.
  9. Blötlägg gelatinbladen i vatten, krama sedan ur dem och smält dem med 2 msk grädde i en kastrull. Blanda ner den varma, vita chokladen.
  10. Blanda sedan i färskost- och sockerblandningen.
  11. Vispa grädden lätt och vänd ner den tillsammans med de halvtinade hallonen med de övriga ingredienserna.
  12. Häll fyllningen i den förberedda formen, låt stå i frysen i 2 timmar.
  13. Riv lime över tallriken och dekorera med färska hallon just innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept