Långsam oxfilé med västerbottensost- och wasabisås

2-3 h
4
Långsam oxfilé med västerbottensost- och wasabisås
Foto: TV4

Oxfilé serveras med pressad mandelpotatis, säsongens grönsaker och tomatsallad samt en sås med västerbottensost och wasabi.

Dryck
Chakana Estate Selection Malbec 2011 har en kryddig och komplex doft av röda och mörka bär, tobak och choklad. Doften går igen i smaken och kompletteras med rostade fat, viol, färska örter och lakrits. Utmärkt att servera till kraftfulla, smakrika rätter av kött.  Art.nr: 6664 Ursprung: Argentina
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 september 2014
Visa mer
2-3 h
4

Du behöver

  • 800 g oxfilé
  • 125 g Västerbottensost, riven
  • 1 msk wasabi
  • 100 g färskost
  • 1 nypa socker
  • 1 msk smör
  • 4 schalottenlökar, finhackade
  • 3 dl grädde
  • 4 dl fond (kraftig buljong)
  • 1 kg mandelpotatis, skalad

Grönsaker

  • morötter
  • ärtor
  • sparris

Tomatsallad

  • 2 stora tomater
  • 20 oliver
  • 1 mozzarella
  • 3 msk grön pesto

Gör så här

  1. Oxfilé
    Bryn filén runt om, salta och peppra. Lägg i ugn 80-100 grader till dess innertemperaturen är 58 grader. Låt köttet vila, det gör inget om det kallnar. Detta kan förberedas i förväg.
  2. Sås
    Fräs löken blank. Häll på grädde och fond, låt koka upp.
  3. Blanda i ost, wasabi, socker och färskost. Reducera såsen tills den börjar tjockna.
  4. Mandelpotatis
    Koka i 20 min och pressa.
  5. Grönsaker
    Koka spröda morötter, ärtor, sparrisar eller andra grönsaker i lättsaltat vatten.
  6. Tomatsallad
    Dela mozzarella och tomater i bitar, blanda tillsammans med oliver och pesto.
  7. Servering
    Vid servering värm köttet några minuter i 200-gradig ugn eller stekpanna. Servera kött, potatis och grönsaker med såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept