Helstekt oxfilé med rödvinssås och tillbehör

2 h
4 - 6
Helstekt oxfilé med rödvinssås och tillbehör
Foto: tv4

En riktig lyxmiddag med oxfilé, potatisgratäng med västerbottenost, rödvinssås och vispat vitlökssmör. Och inte att glömma - ugnsbakade tomater med parmesanost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

26 mars 2014
Visa mer
2 h
4 - 6

Du behöver

  • 1 kg oxfilé
  • smör
  • flingsalt och svartpeppar

Rödvinssås

  • 1 liten gul lök
  • 0,5 morot
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk smör
  • 6 svartpepparkorn, krossade
  • 1 msk tomatpuré
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 3,5 dl rödvin
  • 3 dl köttbuljong (gjort på tärning)
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm salt

Potatisgratäng

  • 10 medelstora potatisar (ca 1,2 kg)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 5 dl västerbottenost, riven
  • 1 dl grädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 1-2 tsk torkad oregano
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar

Ugnsbakade tomater

  • ca 8 små tomater
  • 25 g smör
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 0,5 dl persilja, finhackad persilja
  • 1 dl parmesanost, finriven

Vispat vitlökssmör

  • 75 g smält smör
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 tsk flingsalt

Servering

  • grön sparris på burk

Gör så här

  1. Låt filén ligga framme i rumstemperatur 1 timme innan tillagning.
  2. Sätt ugnen på 100 grader.
  3. Bryn oxfilén i smör runtom.
  4. Sätt termometern så spetsen hamnar mitt i köttet. Innertemperaturen bör vara 55-57 grader när filéen tas ut ur ugnen (ca 30-40 min).
  5. Krydda filén runtom med flingsalt och svartpeppar. Låt den vila ca 10 minuter.
  6. Skär upp i ca 1 cm-tjocka skivor (inte tjockare), servera 2 skivor per person.
  7. Rödvinssås
    Hacka lök, morot och vitlök fint.
  8. Fräs grönsaker och pepparkorn i en kastrull med 2 msk smör, tills de är mjuka.
  9. Tillsätt tomatpuré, pudra över mjölet. Blanda och späd med 3 dl rödvin, buljong och soja som du tillsätter i omgångar. Krydda med salt och timjan, och låt såsen koka i 15 min.
  10. Sila såsen och vispa i 2 msk smör, samt 1/2 dl rödvin.
  11. Potatisgratäng
    Skala och skiva potatisen skölj den och låt den ligga i vatten.
  12. Skala och skiva löken, fräs den mjuk i lite smör utan att den får färg. Pressa ned vitlöksklyftorna och blanda om.
  13. Smörj en eldfast form.
  14. Låt potatisen rinna av i ett durkslag. Varva sedan potatis, lök, ost (2 dl) och kryddor. Avsluta med ett lager potatis.
  15. Blanda grädden och mjölken och häll över. Strö över ca 3 dl ost, grädda i ugn i 180 grader (varmluftsugn) tills potatisen känns mjuk (45-60 min).
  16. Ugnsbakade tomater
    Sätt ugnen på 200 grader.
  17. Dela tomaterna på mitten och lägg med snittytan uppåt i en eldfast form.
  18. Blanda smöret med resten av ingredienserna och fördela blandningen på tomaterna. Krydda lite lätt med salt och peppar, gratinera i ca 10 minuter.
  19. Vispat vitlökssmör
    Häll det smälta smöret i en rundbottnad skål, tillsätt sedan det rumstempererade smöret i klickar. Vispa med elvisp tills det blir fluffigt, och smaksätt med vitlök och salt (helst flingsalt).
  20. Servering
    Värm gröna sparrisknoppar och servera till middagen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept