Bouillabaisse med parmesan- och vitlökscrème

60 min
4 - 5
Bouillabaisse med parmesan- och vitlökscrème
Foto: TV4

Sydfransk mustig fiskgryta med stenugnsbakat levain.

Vintips från Fia
Errazuriz Max Reserva, Chardonnay
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


8 oktober 2012
Visa mer
60 min
4 - 5

Du behöver

Bouillabaisse

  • 1 kg blandade fisksorter
  • 300 g räkor med skal
  • 1,5 l vatten
  • 2 st fiskbuljongtärningar
  • 1 st lagerblad
  • 1 st stor gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 kuvert saffran
  • 0,5 st apelsin, skal
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 st pressade apelsiner

Parmesan och vitlökscrème

  • 1 burk lätt crème fraiche
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 100 g riven färsk parmesan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Övrigt

  • Stenugnsbakad levain

Gör så här

  1. Boullabaisse
    Skär fisken i 3-5 cm stora kuber, skala räkorna.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en rymlig gryta.
  3. Lägg i saffranet och låt fräsa med en liten stund, smula i buljongtärningarna, häll i vattnet.
  4. Tillsätt därefter krossade tomaterna, vin, stött timjan och fänkål, rivet citronskal samt skalad och pressad vitlök. Koka 8-10 minuter. Dra åt sidan.
  5. Koka upp soppan igen strax före servering. 
  6. Tillsätt fisken, låt sakta sjuda i 3-5 minuter. Smaka av med apelsinsaft eventuellt salt. Lägg i räkor i den heta soppan.
  7. Vitlöks- och parmesancrème
    Riv vitlöken på rivjärn. Blanda med crème fraichen och parmesanosten. Smaksätt med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept