Rådjursstek med krämig potatisgratäng

Rådjursstek med krämig potatisgratäng
Foto: TV4
4

Du behöver

Rådjursstek

  • rådjursstek
  • 2 msk salt
  • 2 msk svartpeppar

Potatisgratäng

  • 10 st potatisar
  • 2 st gula lökar
  • 2 dl matlagninsgrädde
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 dl riven eller skivad ost
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Trumpetsvamp

  • 1,5 dl trumpetsvamp
  • 1 st gul lök
  • 3 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk viltfond
  • 1 tsk soya
  • 1 krm sambal oelek
  • 2-3 msk svartvinbärsgelé
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm peppar

Tillbehör

  • haricot verts
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Rådjursstek
    Salta och peppra steken och sätt in i ugnen på ca 170-180 grader.
  2. Sätt i en termometer och låt vara i ugnen tills köttet har ungefär 50-55 gradere.
  3. Ta ut och låt de vila under folie till servering.
  4. Potatisgratäng
    Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Smörj en form till gratängen.
  6. Skala och skiva potatisen tunt.
  7. Hacka löken.
  8. Blanda vispgrädde, matlagninsgrädde, creme fraiche och salt och peppar i en skål, salt och peppar i en skål.
  9. Lägg ett lager med potatis och hälls edan över lite av gräddbladningen, gör om samma sak i flera lager.
  10. Strö över osten och grädda i ugnen i ca 45 min.
  11. Tillbehör
    Koka haricovert några minuter tills dem är lite mjuka men fortfarande krispiga.
  12. Skölj i iskallt vatten
  13. Tillsätt smör och salt.
  14. Trumpetsås
    Lägg de torkade trumpetsvamparna i vatten så dem sväller, i ca 20-30 minuter tills dem är mjuka.
  15. Fräs löken i smör i en kastrull.
  16. Tillsätt svampen.
  17. Häll över skyn som blev över från köttet i ugnen och tillsätt grädden.
  18. Rör ner soya, viltfond, sambal oelek och svartvinbärsgelé samt salt och peppar.
  19. Låt koka i ca 15 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept