Het ugnsfriterad kyckling med macaroni and cheese och smörstekta primörer

ca 5 h
4
Het ugnsfriterad kyckling med macaroni and cheese och smörstekta primörer
Foto: TV4

”En klassik måltid från sydstaterna i USA. Knaprig och smakrik kyckling, krämig ostig pasta, samt färska grönsaker för en perfekt balans. Tekniken att tillaga kycklingen i ugnen gör att man undviker en massa olja (och allt vad det innebär) och är dessutom mycket nyttigare.” /David

Tips: Hemligheten är att använda en god ost och att hålla resten enkelt för att låta ostsmaken lysa igenom. Resultatet blir en pasta med krämig konsistens och en knaprig yta.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 november 2014
Visa mer
ca 5 h
4

Du behöver

Marinad till kyckling

  • 500 ml filmjölk, alt mjölk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 msk soja
  • 1 tsk fint havssalt
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk lökpulver
  • 2 citroner, rivet skal från
  • 0,25 tsk spiskummin
  • 1 msk hot sauce
  • 1,8-2 kg kycklinglår med ben

Ströbrödsblandning till kyckling

  • 500 ml ströbröd, (250 g)
  • 1 msk cajun kryddblandning (se nedan)

Daves Cajun kryddblandning

  • 2 msk malda lagerblad
  • 1 msk sellerifrön
  • 1 msk salt
  • 1 msk senapspulver
  • 2 tsk malen svartpeppar
  • 2 tsk malen torkad ingefära
  • 2 tsk paprika, helst rökt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk muskotnöt
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk kardemumma

Primörer

  • 500 g sparris
  • smör, till stekning
  • smakrik olivolja
  • flingsalt
  • färskmalen peppar
  • färska örter, till garnering

Macaroni and cheese

  • 250 ml makaroniformad pasta, såsom gammaldags makaroner, rigatoni eller dyl.
  • 50 g smör
  • 50 g mjöl
  • 0,5 l gammaldags mjölk
  • 0,5 tsk riven muskotnöt
  • 0,5 tsk havssalt
  • 1 krm cayennepeppar
  • färskmalen svartpeppar, efter smak
  • 150 g cheddarost, riven
  • 100 g cheddarost eller parmesanost
  • färska örter, till garnering

Gör så här

  1. Marinad till kycklingen
    Vispa ihop alla ingredienser i en stor skål. Häll blandningen i en glasform eller dubbla plastpåsar och lägg i kycklingen. Låt vila i minst 4 timmar eller upp till 24 tim. Sätt ugnen på 200 grader (175 om det är varmluftsugn). Häll kycklingen i ett durkslag, sila bort marinaden.
  2. Blanda ströbrödet och cajunkryddorna i en 5-liters plastpåse. Lägg i några kycklingbitar åt gången. Skaka påsen så att bitarna täcks med ströbrödsblandningen.
  3. Sprid ut kycklingen på en ugnsplåt med galler på. Spraya båda sidorna med olivolja eller smör och ställ in plåten i ugnen. Låt steka tills den får bra färg och är genomstekt, ca 35-45min beroende på kycklingens storlek.
  4. Daves Cajun-kryddblandning
    Blanda ihop samtliga ingredienser och förvara i en glasburk.
  5. Smörstekta primörer
    Smörstek primörer§ i en klick smör tills de blir lagom mjuka. Lägg dem på ett fat och avsluta med olivolja, flingsalt och peppar. Garnera med örter.
  6. Macaroni and cheese
    Koka pastan enligt instruktionerna på paketet, men avsluta efter halva tiden. Slunga och lägg tillbaka pastan i kastrullen. Ha i en klick smör så att den inte klibbar ihop.
  7. Sätt ugnen på 200 grader. Värm mjölken i en separat kastrull (eller i en skål i mikron). Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen från plattan, och vispa ner vetemjöl, cayennepeppar, peppar och salt. Häll i mjölken, och blanda väl. Koka upp såsen under omrörning, så att den tjocknar. Rör ned 150 g av den rivna osten i såsen, och blanda så att den smälter. Blanda såsen med pastan i kastrullen.
  8. Häll pastablandningen i ugnsformen. Strö över den resterande rivna osten (100 g). Ställ in formen i mitten av ugnen, och tillaga i ca 45 minuter tills ytan blir läckert gyllene. Man kan även använda grilleffekten för att avsluta. Låt svalna 10 minuter innan serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept