Dryck: Limoncello di Capri, nr 781 Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
paj
pajdeg
220 g vetemjöl
1 tsk salt
110 g smör
60 g strösocker
1 ägg
Fyllning
200 g smör
200 g strösocker
200 g sötmandel
2 ägg
3 päron
Till servering
1-2 dl vispgrädde
2 limefrukter, finrivet skal
Gör så här
Före pajskalet: Ställ fram 200 g smör till fyllningen så att det hinner bli rumsvarmt.
Pajskal
Sikta mjölet i en skål. Skär smöret i små kuber och arbeta in i mjölet tills det liknar brödsmulor. Rör i salt och socker. Vispa ägget lätt i en annan skål. Tillsätt ägget till mjölblandningen och blanda. Efter ett tag, använd händerna för att blanda ihop degen.
Klä degen med plastfilm och låt den stå i kylskåpet minst en timme.
Under tiden, skålla mandlarna genom att lägga dem i en kastrull med vatten som nästan får koka upp. Häll på kallt vatten. Skala mandlarna, lägg dem att torka på hushållspapper och mal dem sedan i matberedare.
Ta fram degen, kavla den mellan två bakplåtspapper tills den är 4 mm tjock och klä en pajform med degen. Skär av överbliven deg och vecka kanterna. Ställ skalet i kylskåpet i minst 30 min. Picka botten av skalet med en gaffel. Grädda i ugnen vid 180 grader i 10 min tills skalet har satt sig och är gyllenbrunt.
Medan skalet svalnar, gör fyllningen:
Vispa rumsvarmt smör och socker. Rör i mandel och ägg och häll fyllningen i skalet. Skala och dela päronen mitt itu på längden, ta ur kärnhusen och tryck ner halvorna med utsidan uppåt i fyllningen. Grädda i ugnen vid 150 grader i 1 timme.
Skär pajen i lagom stora bitar. Servera med lättvispad grädde som toppas med finrivet limeskal.