Key limepaj

Key limepaj
Foto: TV4

Recept på key limepaj som är beräknat till fyra personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


8 maj 2012
Visa mer

Du behöver

Botten

  • 6 st savoiardkex
  • 6 st kardemummaskorpor
  • 2 msk socker
  • 60 g smör

Fyllning

  • 3 st limefrukter
  • 4 st äggulor
  • 1 st burk kondenserad mjölk, ca 400 g

Maräng

  • 4 st äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

Till garnering

  • riven mörk choklad
  • Ev färska bär

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Mixa kexen, skorporna, och sockret till en finsmulig hög och häll över i en bunke.
  3. Finfördela smöret i små klickar i bunken och blanda väl med fingertopparna.
  4. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och packa degen hårt så den blir kompakt och tät.
  5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter och låt det svalna i formen.
  6. Tvätta limefrukterna, riv skalet och pressa ut saften.
  7. Vispa äggulorna och den kondenserade mjölken och limesaften. Låt det därefter stå i rumstemperatur i 10 minuter.
  8. Rör varsamt om och häll upp smeten i pajskalet. Grädda pajen i ca 10 minuter.
  9. Maräng
    Gör marängen medan pajen är i ugnen.
  10. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret och fortsätt vispa i ca 5-6 minuter tills smeten har blivit len och vit.
  11. Ta ut pajen när den fortfarande dallrar i mitten om man skakar den lätt. Sätt ugnen på grill 225 grader.
  12. Klicka ut marängen i mitten av pajen och skapa små toppar över hela pajen, sätt in pajen i ugnen och låt den stå tills marängen fått fin färg.
  13. Passa den så att marängen inte bränns.
  14. Låt pajen svalna och ställ den i kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
  15. Riv gärna över riktigt mörk choklad och servera med färska bär.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept