Legendarisk morotskaka

40 min
4
Legendarisk morotskaka
Foto: TV4

En både gluten- och sockerfri morotskaka gjord på dadlar, morötter, valnötter och ägg. Toppas med frosting.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Ruffino  Serelle
Artikelnummer 8119
Ursprung Italien
Serelle är en vinsanto, ett halvsött toskanskt vin med drag av nötter och torkad frukt.




4 juni 2014
Visa mer
40 min
4

Du behöver

Kaka

  • 200 g dadlar, blötlagda om nödvändigt
  • 2 morötter
  • 1,5 näve valnötter
  • 2 ägg
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk bakpulver

Topping

  • 250 g färskost (Philadelphiaost)
  • 1 tsk honung
  • 1 citron
  • röda vinbär/lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader ca 30 min.
  2. Blötlägg dadlarna om de är för hårda, ca 10 min. Kärna ur dem och mixa ner dom med morötterna till en fin smet tillsammans med kanel och kardemumma. Smaka av och tillsätt lite extra krydda om du vill.
  3. Hacka valnötter och blanda i smeten tillsammans med 2 ägg och bakpulver. Häll smeten i en smord form alternativt klädd i bakplåtspapper och in med allt i ugnen. Beroende på vätska i morötter och dadlar kan tiden variera, känn med gaffel. 30-40 min.
  4. Medan du gräddar river du ner skalet från en citron, tillsammans med saften och honungen i en skål. Blanda ordentligt och gnutta eventuellt i en liten nypa salt.
  5. Bred på toppingen och garnera med röda vinbär alternativt lingon och kanel.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept