Halstrad och het sashimi

Halstrad och het sashimi
Foto: Tv4

Halstrad och het sashimi

Av: Remi - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

1 h

Halstrad och het sashimi, krämig ravioli och salsa verde är en huvudrätt som sätter guldkant på dagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 2,5 dl durumvetemjöl
  • 2 ägg
  • 0,5 msk olivolja
  • flingsalt

Salsa verde

  • 1 kruka basilika
  • 0,5 kruka persilja
  • 1 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 sardellfiléer i olja (från konservburk)
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • salt
  • 0,5 msk citronsaft, pressad

Het sashimi med marinad

  • 550 g salmalax (loin)
  • 0,5 röd chilifrukt, hackad
  • 1 stjälk citrongräs, finhackat
  • 1-2 cm färsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 msk japansk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk honung, flytande
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk neutral olja, exempelvis raps
  • 2 msk sesamfrön, rostade

Raviolifyllning

  • 200 g färskost, neutral
  • 1 vitlök, pressad
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 50 g babyspenat, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Servering (valfritt)

  • forellrom
  • krasse
  • parmesanost, riven

Gör så här

Pastadeg

  1. Börja med pastadegen så den får vila i minst 30 minuter i kylen.
  2. Häll mjölet i en hög på arbetsbänken, gör ett hål i mitten som en krater. Knäck äggen i kratern, häll på olivoljan och eventuellt lite salt. Blanda med en gaffel eller händerna jämnt och metodiskt. När degen är blandad, knåda den i ca 10 minuter tills den känns elastisk och fin. Plasta in och ställ kallt 30 minuter eller mer.

Het sashimi

  1. Dags för lax! Blanda alla ingredienser till marinaden. Täck laxen med marinad och marinera ca 30 minuter eller mer.

Salsa verde

  1. Medan pastadegen vilar, lägg alla ingredienser till salsa verden i en matberedare eller blender, stavmixer funkar också, och mixa till en slät och knallgrön salsa. Häll i en fin serveringskanna, ställ kallt.

Raviolifyllning

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med salt och peppar.

Pastadeg forts.

  1. Kavla ut pastadegen för hand med en kavel eller i pastamaskin till en tunn och lång rektangel.
  2. Degen ska vara tunn som en lasagneplatta ungefär. Placera fyllningen så det blir 8 ravioli på ena halvan av den utkavlade degen. (Får inte alla 8 plats så får du kavla ut en till rektangel som du kan göra fler ravioli av). Vik över den andra halvan så fyllningen täcks. Dela upp raviolin med en pastaskärare, kniv eller liknande och täpp till sidorna med en gaffel eller raviolistämpel/press. Mjöla en tallrik och lägg raviolin åt sidan, se till att de ej ligger mot varandra och fastnar. Koka upp saltat vatten så det stormkokar. Raviolin ska kokas just innan servering, så det är bra att förbereda kastrullen.

Het sashimi forts.

  1. Hetta upp olja i en panna, halstra laxen hastigt, 10-15 sekunder, på varje sida.
  2. Vänd laxen i de rostade sesamfröna. Lägg på en skärbräda.

Servering

  1. Lägg ner 4 ravioli i taget i det stormkokande vattnet, ta försiktigt upp en hålslev efter ca 1 minut.
  2. Häll en liten spegel av salsa verde på botten av tallriken, skiva laxen i cm-tjocka skivor, ca 4 per person, och placera på salsan. Lägg sedan en ravioli varje tallrik. Toppa med krasse, forellrom och riven parmesan.