Halstrad asiatisk lax med sojadressing

Halstrad asiatisk lax med sojadressing
Foto: TV4
Gillis Thalbäck
Gillis Thalbäck

Halstrad asiatisk lax med sojadressing

15 ingredienser

30 m

En vacker och trevlig laxrätt med asiatisk influenser, serveras med en söt och het sojadressing!

Ingredienser

portioner

Sojadressing

  • 95 ml kinesisk soja
  • 35 ml fishsauce
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 röd chilifrukt, tunt skivad

Halstrad lax med grönsaker

  • 1 zucchini
  • 2 silverlökar
  • 1 romanesco
  • olja, till stekning
  • 2 msk sojadressing
  • 650 g rå lax (typ salma)
  • sesamfrön
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 limefrukt, saften

Gör så här

Sojadressing

  1. Blanda mörk soja, fish sauce och lönnsirap i en skål. Smaka av med pressad lime och tunt skivad chili efter smak.

Lax och grönsaker

  1. Strimla zucchini (jag rekommenderar att ni använder er av en mandolin). Skala silverlöken och skär ut lökringar som är ca 1 cm breda. Skär bort buketter från romanesco.
  2. Blanchera lök och buketter från romanescon i saltat vatten ca 2-3 minuter. Det ska vara lite textur i grönsakerna.
  3. Fräs zucchini i en het panna med rapsolja i ca 1 minut. Tillsätt 2 msk sojadressing.
  4. Halstra laxen 1-1,5 minut på varje sida.
  5. Lägg upp grönsaker och laxen ovanpå. Strö över sesamfrön, hackad chili av båda färger efter smak. Toppa med sojadressing och lite pressad lime.
  6. Servera gärna rätten med citronris!