Hälleflundra med pepparrot

Hälleflundra med pepparrot
Foto: TV4

Ceviche är en fräsch och lättlagad förrätt med latinska rötter, där fisken marineras i limesaft. Ett tips: Får du rå fisk över, tärna och styckfrys den, så kan du snabbt göra ceviche. Variera innehållet efter vad du har hemma.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g hälleflundra
  • 0,5 st avokado
  • 0,25 st röd paprika
  • 0,5 st mango
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 cm jalapeñochilifrukt
  • 1 cm spansk pepparfrukt
  • lite isbergssallad
  • 1-2 msk riven kokos
  • 3 stjälkar koriander

Till dressing:

  • 1 st lime, pressad saft
  • 2 tsk honung
  • 2 msk olja
  • salt, svartpeppar

Till servering:

  • 1 st stor matbanan
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl Isvatten
  • 2 st äggulor, lättvispade
  • 3 dl dl olja, t ex raps

Gör så här

  1. Tärna hälleflundran och lägg den i en skål. Tärna grönsaker och frukt. Finstrimla löken, kärna ur pepparfrukterna och tärna dem fint. Strimla salladen och doppa den hastigt i kokande vatten (blanchera). Låt den rinna av och torka. Rosta kokosen i en torr panna tills den har fått färg. Låt svalna. Hacka koriandern.
  2. Blanda dressingen. Varva allt utom kokosen i skålen. Slå på dressingen, rör om och låt marinera svalt i 1 timme. Strö över kokos vid serveringen.
  3. Skala matbananen och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg mjölet i en bunke, gör en grop i mitten och tillsätt vatten och äggula. Rör om så att allt precis blandas. Smeten kan ha lite klumpar.
  4. Stäng av fläkten. Fyll en tjockbottnad kastrull med olja och värm till 180° grader eller tills en brödtärning blir gyllenbrun på 15 sekunder. Ha ett lock i närheten. Vänd bananskivorna i lite extra mjöl, skaka av löst mjöl och doppa dem sedan i frityrsmeten. Fritera skivorna frasiga och svagt gyllengula i omgångar. Låt dem rinna av på papper. Servera nyfriterade bananskivor med sval ceviche.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept