Lyckans osttallrik

Lyckans osttallrik
Foto: TV4

Lyckans osttallrik

Av: Gustaf - Norrköping

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

Utvalda delikatessostar, varm briebakelse med valnötter och honung serveras med delikatesskex, päron, marmelad och portvinskokade aprikoser med mörk choklad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • Varm briebakelse med honung och valnötter
  • Portvinskokta aprikoser
  • delikatessmögelost i kuber
  • Delikatesshårdost i skivor (t ex Västerbottenost eller Le meriage de trois lattes)
  • kex
  • fikonmarmelad
  • päron

Varm briebakelse

  • 200 g brieost
  • 1 dl honung, flytande
  • 100 g valnötter, hackade

Portvinskokta aprikoser

  • 24 aprikoser
  • portvin
  • rörsocker
  • 200 g mögelost (av valfri sort)
  • 50 g mörk choklad, fin

Gör så här

  1. Ställ den varma brieostbakelsen på en tallrik, skär mögelosten i kuber och lägg vid de portvinskokta aprikoserna.
  2. Lägg päronet i skivor vid hårdosten och servera med kex.

Varm briebakelse

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg en bit brieost (ca 50 g) i fyra miniugnsformar, fördela hackade valnötter och honung över formarna.
  2. Ställ in formarna i ugnen i ca 10 minuter tills osten smält något.

Portvinskokta aprikoser

  1. Häll råsocker i varm kastrull och smält, slå på portvin och koka ihop och lägg i aprikoserna.
  2. Grovhacka chokladen i bitar och lägg ovanpå aprikoserna, servera tillsammans med osten.

Vintips från Gustaf
Josef Andert Beerenauslese Cuvée, nr 4589, 85 kr