Grytstek med portvinsgelé

Grytstek med portvinsgelé
Foto: TV4

En riktigt festlig söndagsgryta.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • ca 1,6 kg nötstek, innanlår eller fransyska
  • ca 15 st mycket små steklökar
  • 1 st morot, i bitar
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 5 korn kryddpeppar
  • 5 korn vitpeppar
  • några kvistar persilja
  • 3-4 dl nötbuljong
  • 1 dl portvin
  • 2 st äpplen, i klyftor
  • gelatinblad
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Krydda köttet runt om. Bryn det väl och lägg över i gryta. Sätt i en köttermometer. Lägg i 2-3 lökar, morot och kryddor. Slå på en mindre mängd buljong, späd efter hand om så behövs. Stek under lock tills termometern visar 72-74°.
  2. Ta upp köttet och låt det vila. Sila skyn och mät upp den. Tillsätt portvin. Lägg gelatinblad i blöt. Beräkna 1 blad per dl sky. Hetta upp skyn, lägg i urkramade gelatinblad och smält dem i skyn. Slå upp på ett fat och låt stelna.
  3. Fräs smålökar och äppelklyftor mjuka i matfett. Skiva köttet, servera med gelén, äpple, lök och potatiskroketter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept