Grönsakssås eller soppa

Grönsakssås eller soppa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Grönsakssås eller soppa

11 ingredienser

Till den här såsen mosas grönsakerna till slät konsistens. Receptet kommer från Indien. Där används den som vegetariskt tillbehör till ris. Spä med dubbel mängd vatten, så får du en grönsakssoppa istället!

Ingredienser

portioner
  • 3 morötter
  • 1 blomkål (litet)
  • 1 klyfta vitlök
  • 250 g frysta ärtor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk röd chilifrukt
  • 1 tsk svart spiskummin
  • 2 kapslar brun kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 3 msk matolja
  • 2 tsk svarta senapsfrön

Gör så här

  1. Skala morötterna och skär dem i skivor. Dela blomkålshuvudet i buketter. Skala vitlöksklyftan och dela den i några bitar. Koka morot, blomkål och ärter med gurkmeja, chilipeppar, spiskummin, kardemumma och salt i vattnet tills de är mycket mjuka. Det tar 20-25 minuter. Mosa grönsakerna grovt i sitt spad.
  2. Värm oljan i en stekpanna eller wok tills det sisslar när man lägger i ett senapsfrö. Låt senapsfröna fräsa några sekunder, pressa ner vitlöken och fräs den tills den är brun men inte bränd.
  3. Häll fräset över såsen, rör om, lägg på locket och låt koka 3-4 minuter. Dra kastrullen åt sidan och låt soppan stå under lock ytterligare 5 minuter. Ta bort kardemumman och salta.