Grillade grönsaker med basilika- och citronmajonnäs

25 m
4
Grillade grönsaker med basilika- och citronmajonnäs
Foto: TV4
Från Mitt kök

Grillad aubergine, zucchini, paprika, kål och lök som gnids in grillad vitlök. Serveras med hemslagen basilikamajonnäs med citron i.

Tips: tänk på att alla ingredienser till majonnäsen ska ha samma temperatur, annars finns risk att den spricker.

26 juni 2015
Visa mer
25 m
4

Du behöver

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 0,5 kruka basilika
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl naturell rapsolja
  • 1 citron, rivet skal från
  • salt

Grönsaker

  • 2 paprikor, gärna olika färger
  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 0,5 spetskål (eller färsk vitkål, litet huvud)
  • 3 färska lökar
  • 0,5 hel vitlök
  • olivolja
  • parmesan
  • 2 stora nävar rucola

Servering

  • gott bröd

Gör så här

  1. Knäck ägget i en mixerkanna som tillhör mixerstaven eller i en annan smal avlång kanna. Tillsätt citronsaft, basilika och senap. Sänk ner mixerstavshuvudet och slå på oljan, först droppvis och sedan mer och mer under tiden som du mixar. Mixa samman tills majonnäsen går ihop och all olja gått i. Smaka av med rivet citronskal och salt och ställ åt sidan.
  2. Dela paprikorna på mitten och kärna ur dem. Skär kålen i grova klyftor. Skär zucchinin i långa centimetertjocka skivor på längden. Gör detsamma med auberginen. Dela lökarna på mitten (på längden) och dela även vitlöken på mitten. Gnid in grönsakerna med olivolja och grilla dem över fin glöd. Salta och peppra på båda sidor under tiden du grillar. Grilla grönsakerna tills de fått ordentligt med färg, tänk på att kålen och löken kanske behöver lite mer tid än zucchinin.
  3. Gnid in de nygrillade grönsakerna med den grillade vitlöken. Skär upp zucchini, paprika och aubergine i grova bitar och lägg upp alla grönsaker på ett fat med ruccola. Toppa med grovriven eller hyvlad parmesan.
  4. Servera genast tillsammans med ett gott bröd och citron- och basilikamajonnäsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept