Grillad wagyubiff med Café de Paris-smör och ratatouille

Grillad wagyubiff med Café de Paris-smör och ratatouille
Foto: TV4

Lyxig grillrätt med biff, kryddigt smör och grillad ratatouille. Massor av smak!

Tips! Låt köttet ligga framme 20-30 minuter i rumstemperatur innan du grillar det, då är det lättare att få det jämnt stekt.

27 augusti 2015
Visa mer
4

Du behöver

Café de Paris-smör

  • 400 g mjukt smör
  • 1 dl chilisås
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk kapris
  • 2 schalottenlökar
  • 1 knippe persilja
  • 1 litet knippe gräslök
  • 1 litet knippe dragon
  • 1 litet knippe mejram
  • 0,5 msk curry
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 msk cayennepeppar
  • 2 msk worcestershiresås
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron, rivet skal och juice
  • 1 apelsin, rivet skal från
  • 2-3 msk cognac eller brandy
  • 2 tsk salt

Grillad ratatouille

  • 4 stora kvisttomater
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 3 röda paprikor
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlökar
  • 1 apelsin, saft och rivet skal
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 1 knippe rosmarin eller dragon
  • 0,5 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Wagyubiff

  • 2 tjocka skivor wagyubiff (à 300-400 g)
  • 0,5 citron
  • olivolja
  • salt och svartpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Cafè de Paris-smör
    Finhacka löken och mjukstek i lite smör utan att den tar färg, slå på cognac/brandy och citronjuicen. Låt vätskan koka in i löken och låt svalna.
  2. Finhacka alla örter, kapris och vitlök. Blanda nu alla ingredienser jämnt med smöret och smaksätt med salt och ev ett extra stänk citronjuice.
  3. Grillad ratatouille
    Dela och skiva grönsakerna och löken till ratatouille, dela tomaterna. Fördela alltsammans jämnt på ett fat, smaksätt med örter, apelsin ingefära och olivolja.
  4. Tänd grillen med hälften kol och briketter. Fördela kolbädden jämnt i botten.
  5. Grilla grönsaker, lök och tomat tills de är mjuka, ta upp tomaterna och vitlöken i en halvdjup form och krossa med en gaffel till en grov sås. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Vänd ner övriga ingredienser i ”tomatröran” och avsluta med hackade örter samt några stänk olivolja.
  7. Grillad wagyubiff
    Riv citronskalet, och gnid in i köttet tillsammans med lite olivolja, pressad citronsaft samt salt och peppar.
  8. Grilla köttet ett par minuter på varje sida, låt gärna köttet vila i 5-7 minuter innan servering. Om du vill kan du sätta en stektermometer i köttet och grilla det till 54-56 grader, innertemperatur. Vänd köttet ett par gånger under grillningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept