Grillad plommonpaj med marängtäcke

Grillad plommonpaj med marängtäcke
Foto: TV4
Karin AnderssonChristian Hellberg
Karin AnderssonChristian Hellberg

Grillad plommonpaj med marängtäcke

12 ingredienser

60 m

En riktigt god paj med karamelliserade plommon, mandelmassa, citron och ett fluffigt marängtäcke!

Ingredienser

portioner6 - 8

Pajbotten

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • Smör för pajformen

Karamelliserade plommon

  • ca 15 plommon
  • socker och vatten

maräng

  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

Fyllning

  • 1 dl mandelmassa
  • 1 citron

Gör så här

Pajbotten

  1. Smält smöret och rör ner sockret.
  2. Blanda samman mjöl och bakpulver och salt och blanda försiktigt ner i smöret till en jämn deg. Ställ in i kylen en liten stund för att göra degen lättarbetad.
  3. Smöra en pajform och tryck ut pajdegen.
  4. Förgrädda pajdegen i grillen på 175 grader, indirekt värme, i tio minut

Karamelliserade plommon

  1. Skär plommonen i halvor och lägg på grillen. Grilla på direkt värme tills plommonen fått färg.
  2. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp på grillen till en karamelliserad sås Vänd plommonen i den karamelliserade såsen och lägg sedan ner i pajformen.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet.

Fyllning

  1. Riv ner mandelmassa och citronskal i pajen över plommonen. Fördela marängen jämnt på pajen som ett täcke.
  2. Grädda pajen i grillen på 175 grader, indirekt värme, i 15-20 minuter.