Grekisk moussaka

Grekisk moussaka
Foto: TV4

Moussaka är Greklands nationalrätt framför alla andra. Olika delar av landet och nästan varje ö har sitt sätt att tillaga den. Den vanligaste ingrediensen är auberginer, även om potatis, squash eller kronärtskockor också kan användas.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg auberginer
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl olivolja, ca
  • 3 msk smör
  • 400 g lammfärs
  • 1 dl gul lök, hackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm malen svartpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 ägg, uppvispat
  • färsk rosmarin
  • 2 dl nyriven parmesanost

Gör så här

  1. Skala och skär auberginerna i 1/2 cm tjocka skivor. Salta och vänd dem i mjöl. Stek skivorna på svag värme i olja. Tillsätt lite olja i taget under stekningen och lägg dem sedan på en handduk för att rinna av.
  2. Smält smöret i en stekpanna och bryn köttfärsen och löken. Tillsätt tomatpuré, salt och peppar. Låt det puttra några minuter.
  3. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret till béchamelsåsen och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning, lite i taget. Krydda med salt, peppar och muskotnöt och låt koka ytterligare några minuter.
  4. Lägg hälften av aubergineskivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärsen, 1/3 av béchamelsåsen, 1/4 av den rivna osten. Därefter resten av auberginerna, färsen och såsen.
  5. Häll det uppvispade ägget över såsen, strö över lite rosmarin och till sist resten av osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept