Grekisk chokladkaka

Grekisk chokladkaka
Foto: TV4

Med yoghurt i smeten får du en fin smakbrytning. Välj gärna mörk choklad av hög kvalitet.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 3,25 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 2 ägg, delade
  • 50 g choklad
  • 2 dl yoghurt
  • 50 g valnötskärnor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering:
  • 100 g choklad
  • 50 g valnötskärnor
  • smör + ströbröd till formen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en rund kakform. Blanda mjöl, bikarbonat och salt. Rör socker och smör mjukt, tillsätt äggulorna en i sänder.
  2. Smält chokladen över knappt sjudande vattenbad. Låt den svalna. Rör ner chokladen i smeten, därefter yoghurt och mjölblandningen. Hacka valnötterna, blanda med vaniljsocker och rör ner detta i smeten.
  3. Vispa vitorna hårt och vänd ner dem. Slå smeten i formen, grädda ca 45 minuter. Smält chokladen till glasyren, bred över och garnera med valnötter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept