Gravad lax och hälleflundra

Gravad lax och hälleflundra
Foto: TV4

Rätten föddes när kocken Rolf Dürr en gång tappade en skiva gravlax i en bytta med smält smör. Han tog upp den, smakade, tyckte det var gott och började experimentera. Rätten är god, men ganska salt, så drick gärna öl till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 300 g laxfilé med skinnet kvar
  • 300 g hälleflundrafilé med skinnet kvar
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 10 krossade vitpepparkorn
  • 1 knippa grovt hackad dill
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk finskuren gräslök
  • 6 msk osaltat smör
  • färska kryddörter

Gör så här

  1. Börja med att grava fisken. Blanda socker, salt och peppar. Klappa in blandningen på fisken, strö över dillen och lägg fisken i kylskåp 1 dygn, gärna i plastpåse.
  2. Skrapa av kryddorna och skiva fisken tunt. Lägg skivorna på ett ugnssäkert serveringsfat eller direkt på ugnssäkra tallrikar. Hacka dillen och persiljan och skär gräslöken smått. Strö över de hackade kryddörterna och fördela smöret ovanpå.
  3. Sätt in fisken i 175° ugn och låt den stå 3-5 minuter, eller tills smöret har smält ordentligt. Servera med pressad potatis, citron och färska kryddörter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept