Gratinerade pilgrimsmusslor

Gratinerade pilgrimsmusslor
Foto: TV4

En riktigt paradrätt som passar för finare fester och galanta tillställningar. Alltsammans kan förberedas i god tid och gratineras i sista sekund. Servera gärna som på bilden i musslans egna skal om du hittar dessa, annars går det utmärkt i ugnsfasta fat, som en fiskgratäng.

10 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g färska eller frysta pilgrimsmusslor
  • salt, peppar
  • Béchamelsås:
  • 30 g smör
  • 30 g vetemjöl
  • 3 dl mjölk 3 %
  • vätska från musslorna
  • salt, peppar
  • riven muskot
  • 60 g riven parmesan

Gratinering:

  • 2 msk ströbröd

Pommes duchesse:

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 äggula
  • 2 msk neutral olja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Låt musslorna rinna av och spara vätskan till såsen. Fördela musslorna i en smörad form.
  2. Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl. Tillsätt mjölken och musselspadet under omrörning, lite i taget. Smaka av med salt, peppar och muskot och koka ihop till en lagom tjock sås. Ta kastrullen av värmen och blanda i osten.
  3. Häll såsen över musslorna och strö över lite ströbröd. Gratinera på 225° grader cirka 10 minuter.
  4. Pommes duchesse: Koka potatisen väl och ånga av den. Pressa potatisen, tillsätt äggulor, olja och kryddor och blanda väl. Spritsa mosset på bakplåtspapper på plåt eller runt musslorna och gratinera i 225° i 10-15 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept